Επιστ. Υπεύθυνος |
|
---|---|
Τίτλος | Αναλογικός Σχεδιασμός, Δοκιμές και Επαλήθευση |
Φορέας Χρηματοδότησης | NanoZeta Technologies ltd. |
Προϋπολογισμός | 271.400,00 |
Διάρκεια | 26/01/2021 – 25/01/2028 |
Επιστ. Υπεύθυνος |
|
---|---|
Τίτλος | DIGITAfrica: Towards a comprehensive pan-African research infrastructure in Digital Sciences |
Φορέας Χρηματοδότησης | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ |
Προϋπολογισμός | 123.125,00 |
Διάρκεια | 16/12/2024 – 31/12/2027 |
Επιστ. Υπεύθυνος |
|
---|---|
Τίτλος | TWIN-RELECT: Twinning for Excellence in Reliable Electronics |
Φορέας Χρηματοδότησης | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ |
Προϋπολογισμός | 602.500,00 |
Διάρκεια | 01/10/2024 – 30/09/2027 |
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών | |
---|---|
| |
Τηλ. | +30 24210 74967, +30 24210 74934 |
gece ΑΤ e-ce.uth.gr | |
Τηλ. Π.Μ.Σ. | +30 24210 74933 |
e-mail Π.Μ.Σ. | pgsec ΑΤ e-ce.uth.gr |
Ιστοσελίδα | https://www.e-ce.uth.gr/contact-info/ |
Οι καθηγητές του ΤΗΜΜΥ Νικόλαος Μπέλλας, Χρήστος Αντωνόπουλος και Σπύρος Λάλης έλαβαν χρηματοδότηση από την μονάδα FET (Future and Emerging Technologies) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μονάδα FET υποστηρίζει αποκλειστικά ερευνητικές προσπάθειες που έχουν την προοπτική να οδηγήσουν σε σημαντικές καινοτομίες και θεωρείται από τις πιο εμβληματικές πηγές χρηματοδότησης στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις το 5% των προτάσεων που υποβάλλονται από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα επιλέγονται για χρηματοδότηση.
Το έργο φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και προγραμματίζονται οι εφαρμογές των υπολογιστών, χαλαρώνοντας την απαίτηση για 100% αξιοπιστία του υλικού, με στόχο τη βελτίωση της επίδοσης αλλά και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση ενέργειας είναι σήμερα ο βασικότερος περιοριστικός παράγοντας στην κατασκευή ισχυρότερων υπολογιστών. Η ερευνητική προσπάθεια βασίζεται στην παρατήρηση ότι πολλές υπολογιστικές εφαρμογές είτε έχουν εγγενείς ανοχές σε κάποια λάθη είτε κάποια λάθη είναι αποδεκτά ή μη αντιληπτά από τον χρήστη. Συγκεκριμένα, το έργο θα εξερευνήσει μεθόδους για τον χαρακτηρισμό της σημαντικότητας υπολογισμών και δεδομένων, καθώς και τεχνικών για την ανάθεση τους σε υποσυστήματα επεξεργασίας και μνήμης του υπολογιστή τα οποία θα λειτουργούν είτε σε χαμηλότερη τάση, αλλά πιθανώς αναξιόπιστα, είτε σε υψηλή τάση και με πλήρη αξιοπιστία. Με αυτό τον τρόπο προβλέπεται να επιτευχθεί σημαντική μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται για την εκτέλεση των εφαρμογών χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα, οδηγώντας συνολικά σε καλύτερη ενεργειακή απόδοση των συστημάτων υπολογιστών.
Πρόκειται για ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα στον τομέα των υπολογιστών, αφού στόχος είναι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο ψηφιακά συστήματα θα σχεδιάζονται, και θα υλοποιούνται στα επόμενα 5-10 χρόνια. Το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (IETEΘ) είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και την τεχνική εποπτεία του έργου. Ο ρόλος του ΙΕΤΕΘ είναι η σχεδίαση ενός κατάλληλου μοντέλου προγραμματισμού, η ανάπτυξη αντίστοιχης υποστήριξης σε επίπεδο μεταγλώττισης και εκτέλεσης του κώδικα των εφαρμογών, και η ολοκλήρωση των υποσυστημάτων που θα αναπτυχθούν στο έργο σε ένα πρωτότυπο σύστημα. Στο έργο, διάρκειας τριών ετών, που άρχισε τον Ιούνιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2016, συμμετέχουν επίσης κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από την Ελβετία, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και το Βέλγιο. Για την έρευνα αυτή έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους σημαντικές εταιρείες του χώρου όπως η IBM, η ST Microelectronics, η Phillips Research, κοκ. που συμμετέχουν ως εξωτερικοί παρατηρητές του έργου.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.scorpio-project.eu
(http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_10/09/2013_518093)