Οι Διπλωματούχοι του Τμήματος είναι προετοιμασμένοι να σταδιοδρομήσουν σε ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς, ως ελεύθεροι επαγγελματίες και να προάγουν την εκπαίδευση και την επιστήμη τους μέσα από μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μπορούν να εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, στο Μητρώο Κατασκευαστών και στο Μητρώο μελετητών και μελετητικών γραφείων της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Μελετών για τα αντίστοιχα έργα και μελέτες.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος καθορίζονται από το ΠΔ 99/2018 (ΦΕΚ 187/τ. Α’/05.11.2018).
Μερικοί διεθνώς αναγνωρισμένοι τίτλοι επαγγελμάτων που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος είναι:
- Μηχανικός Τεχνολογιών Λογισμικού (Computer Software Engineer)
- Μηχανικός Τεχνολογιών Υλικού (Computer hardware Engineer)
- Μηχανικός Υπολογιστών (εκτός Μηχανικού Τεχνολογιών Λογισμικού)
- Αναλυτής Υπολογιστικών Συστημάτων (Computer System Analysts)
- Μηχανικός Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (Network Systems and Data Communications)
- Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων (Database Administrators)
- Αρχιτέκτονας Υπολογιστικών Συστημάτων (Computer Architect)
- Ενεργειακός Μηχανικός (Power Systems Engineer, Systems/Transmission Engineer)
Στους ανωτέρω συνδέσμους (links) δίδονται πληροφορίες σχετικά με την φύση και τις συνθήκες εργασίας, στατιστικά στοιχεία για την απορρόφηση αυτών των επαγγελμάτων από την διεθνή οικονομία, προγνωστικά για εύρεση εργασίας, καθώς και μισθοί. Τα στοιχεία αυτά είναι μόνον ενδεικτικά. Για την Ελλάδα, μπορείτε να αναφερθείτε στην μελέτη της MRB που έγινε για λογαριασμό του TEE και συνοψίζεται στο άρθρο «Απασχόληση Μηχανικών ΗΥ στην Ελλάδα». Επιπλέον, το άρθρο «Τα πιο ‘θερμά’ και καλοπληρωμένα επαγγέλματα» περιγράφει την ευοίωνη προοπτική ορισμένων εκ των παραπάνω επαγγελμάτων.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι ιδανικοί υποψήφιοι για θέσεις σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει τις παραδοσιακές εταιρείες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Ενεργειακών Συστημάτων, ΑΠΕ, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους αναδυόμενους χώρους της τεχνολογίας και επικοινωνίας. Αναφέρονται ενδεικτικά πιθανοί κλάδοι επιχειρήσεων απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος: επιχειρήσεις (κινητών) τηλεπικοινωνιών, παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού και λογισμικού, λογισμικού, παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και διαδικτυακών τόπων, παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, κατασκευής, εγκατάστασης και υποστήριξης υπολογιστικών συστημάτων, επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποστηρίξουν εσωτερικές και διεπιχειρησιακές διαδικασίες και συναλλαγές με πελάτες μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και του διαδικτύου, ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψηφιακής διασκέδασης, ερευνητικά τμήματα εταιρειών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
Παράλληλα, διαθέτοντας, εκτός από τεχνικές, και γνώσεις σε θέματα διοίκησης και επιχειρηματικότητας, οι απόφοιτοι μας έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουν δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες ή να στελεχώσουν επιχειρήσεις σε διοικητικό επίπεδο, όπου η έλλειψη ατόμων με ειδικές γνώσεις στις τεχνολογίες της Πληροφορικής είναι σημαντική.