Εισαγωγή
Η Πρακτική Άσκηση αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς είναι ένας τρόπος σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη και συμβάλλει ενεργά τόσο στην καλύτερη αξιοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησαν οι φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, όσο και στην ευκολότερη ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
Το Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης αποσκοπεί, μέσω της τοποθέτησης των φοιτητών/τριών σε φορείς και οργανισμούς, στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των Ακαδημαϊκών Τμημάτων και των Υπηρεσιών/Επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα:
- Η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις ενός επαγγελματικού χώρου, θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν ρεαλιστικές απόψεις σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, το ύψος των απολαβών και την αγορά εργασίας, όπως διαμορφώνονται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
- Οι εμπειρίες των ασκούμενων φοιτητών/τριών, μεταφερόμενες στο Τμήμα, έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών.
- η Πρακτική Άσκηση δίνει την ευκαιρία σε Οργανισμούς, Υπηρεσίες και Επιχειρήσεις να γνωρίσουν φοιτητές/τριες στο πλαίσιο μιας διαδικασίας μελλοντικής επιλογής του επιστημονικού τους προσωπικού.
- Με την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/τριών επιτυγχάνεται η αμφίδρομη διάχυση γνώσεων, πληροφοριών και τρόπων σκέψης μεταξύ μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας και των Υπηρεσιών/Επιχειρηματικής κοινότητας, με θετικές επιπτώσεις στη σύνδεση Έρευνας και Παραγωγής
Ακαδημαϊκό και Χρηματοδοτούμενο Πλαίσιο
Το Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δία Βίου Μάθηση» 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.).
Θεσμοθέτηση της Πρακτικής Άσκησης
Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματός μας, η Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική, δίμηνης διάρκειας και υλοποιείται τους θερινούς μήνες Ιούλιο- Αύγουστο. Αποτελεί μάθημα επιλογής 8ου εξαμήνου, βαθμολογούμενο με χαρακτηρισμό «επιτυχώς» – «ανεπιτυχώς», έχει κωδικό μαθήματος ECE496, και λαμβάνει 6 μονάδες ECTS οι οποίες προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό των 300 μονάδων ECTS που απαιτούνται για τη λήψη Διπλώματος, εφόσον πραγματοποιηθεί επιτυχώς.
Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την Πρακτική Άσκηση μέχρι το πέρας των σπουδών τους.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, τα αντικείμενα ομαδοποιούνται κατ’ αντιστοιχία με την φυσιογνωμία των φορέων και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στην Π.Α. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς για ιδιωτικούς φορείς. Σκοπός της διεξαγωγής της Πρακτικής Άσκησης είναι η αξιοποίηση των γνωστικών αντικειμένων των φοιτητών σε εφαρμοσμένο πεδίο, η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και η ενημέρωσή τους για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Ως Υπεύθυνος της Πρακτικής Άσκησης έχει οριστεί από τη Συνέλευση του Τμήματος ο Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γεώργιος Σταμούλης. Η Επιτροπή της Πρακτικής Άσκησης έχει οριστεί από τη Συνέλευση του Τμήματος και απαρτίζεται από τους: Καθηγητή Γεώργιο Σταμούλη (ο οποίος προΐσταται της επιτροπής), Καθηγητή Φώτιο Πλέσσα και Αναπληρωτή Καθηγητή Ιωάννη Μούντανο (ο οποίος αναπληρώνει το ευρισκόμενο σε επιστημονική άδεια τακτικό μέλος της επιτροπής, Αναπληρωτή Καθηγητή Νέστορα Ευμορφόπουλο). Η Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης ορίζει Επόπτη (διδάσκοντα/διδάσκουσα του προγράμματος σπουδών) ανά πρακτικά ασκούμενο/η φοιτητή/ήτρια, ο οποίος/η οποία εισηγείται προς τον Υπεύθυνο της Πρακτικής Άσκησης τον χαρακτηρισμό βαθμολόγησης («επιτυχώς» ή «ανεπιτυχώς») της πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης από τον φοιτητή αυτόν / τη φοιτήτρια αυτή. Τη βαθμολόγηση αυτή πραγματοποιεί ο Υπεύθυνος της Πρακτικής Άσκησης.
Η Επιτροπή Ενστάσεων, έχει οριστεί από το Ίδρυμα και είναι υπεύθυνη για να διαχειρίζεται πιθανές ενστάσεις που θα μπορούν να υποβάλλονται εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος των πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων ταξινομικής κατάταξης του εκάστοτε Τμήματος, κι εν γένει, να εγγυάται την ομαλή και δίκαιη επιλογή των υποψήφιων ασκούμενων.
Δικαίωμα Συμμετοχής
Το Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης απευθύνεται αποκλειστικά στους προπτυχιακούς φοιτητές/τριες του Τμήματος όλων των κατευθύνσεων και ειδικεύσεών του, που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ορίζονται στη Θεσμοθέτηση του εκάστοτε Τμήματος και:
- Έχουν περατώσει το έκτο εξάμηνο των σπουδών.
- Κατά προτεραιότητα, δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε δραστηριότητα Πρακτικής Άσκησης στο χρηματοδοτούμενο πλαίσιο ΕΣΠΑ
- Δεν έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν, με εξαρτημένη σχέση εργασίας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στα επιστημονικά, ερευνητικά και εφαρμοσμένα αντικείμενα στα οποία το Τμήμα αναπτύσσει δραστηριότητα πρακτικής άσκησης κατά την έννοια του παρόντος.
- Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και δεν ανήκουν σε σώματα ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική).
Η διαπίστωση της κάλυψης των υπ’ αριθμ. 1 και 2 προϋποθέσεων, γίνεται με απλή δήλωση του φοιτητή/ήτριας και διακρίβωση των σχετικών στοιχείων από τη Γραμματεία του Τμήματος (εάν ζητηθεί από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Π.Θ.)
Η διαπίστωση της κάλυψης των υπ’ αριθμ 3 και 4 προϋποθέσεων, γίνεται με Υπεύθυνη Δήλωση του φοιτητή/ήτριας, όπως κατά περίπτωση ορίζεται στην προκήρυξη της σχετικής δράσης από το Τμήμα, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (www.pa.uth.gr ).
Κριτήρια Επιλογής
Αναφορικά με την επιλογή των φοιτητών προς πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης, δημιουργείται λίστα με φοιτητές που ταξινομούνται κατά φθίνουσα σειρά του αθροίσματος των μονάδων ECTS των μαθημάτων στα οποία έχουν εξετασθεί επιτυχώς.
Διοικητική Υποστήριξη
Υπεύθυνο για την Διοικητική Υποστήριξη των φοιτητών/τριών είναι το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (www.pa.uth.gr). Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης αναλαμβάνει να δρομολογήσει σε συνεργασία με τους φοιτητές/τριες όλη τη διαδικασία της Πρακτικής Άσκησης (από την ενημέρωση έως και την πληρωμή των ασκούμενων) και να συντονίσει ενέργειες δημοσιότητας και προβολής του Προγράμματος.