
Loading…
Δομή Προαπαιτούμενων Μαθημάτων
Xρώμα κόμβου:
1ο Έτος 2ο Έτος 3ο Έτος 4ο-5ο Έτος
Σχήμα Κόμβου:
Κύκλος: Υποχρεωτικό Μάθημα
Τετράγωνο: Μάθημα Επιλογής
Αστεράκι: Μάθημα για το οποίο γίνεται η αναζήτηση των προαπαιτουμένων
Σύρσιμο Κόμβου:
Κάνοντας κλίκ στον κόμβο και μετακινώντας το ποντίκι.
Μεγένθυση & Μετακίνηση Γραφήματος:
Κάνοντας κύλιση (scrolling) και σύρσιμο (dragging) του ποντικιού.
Γενικά
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Π.Σ.) του Τμήματος έχει σχεδιαστεί, έτσι ώστε να παρέχει γνώσεις σε όλο το φάσμα των τεχνολογιών της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας, δίνοντας, παράλληλα, στους φοιτητές την δυνατότητα να επιλέξουν με ευελιξία τα μαθήματα των Τομέων, στους οποίους επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξειδίκευση. Οι Γνωστικοί Τομείς του Τμήματος είναι οι ακόλουθοι:
- Εφαρμογών και Θεμελιώσεων της Επιστήμης των Υπολογιστών
- Τεχνολογιών Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων
- Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών
- Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων
- Ενέργειας
Η προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών είναι πέντε (5) έτη. Οι φοιτητές, προκειμένου να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους, δύνανται να ζητούν τις συμβουλές και την καθοδήγηση των Συμβούλων Σπουδών.
Δομή Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών
Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συνίσταται από ένα σύνολο μαθημάτων, κατανεμημένων σε εξάμηνα, ώστε να ικανοποιούνται η χρονική αλληλουχία και η αλληλοεξάρτησή τους, και διαρθρωμένων σε δύο κύκλους σπουδών.
Τα μαθησιακά αποτελέσματα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών ευθυγραμμίζονται με τα αντικείμενα που θεραπεύονται από το Τμήμα, πλαισιωμένα από μια σειρά μαθημάτων που χτίζουν ένα ισχυρό υπόβαθρο στα Μαθηματικά και στη Φυσική ώστε να υπάρχει τόσο η μαθηματική όσο και η φυσική κατανόηση των φαινομένων που τυχόν θα αντιμετωπίσουν οι απόφοιτοί μας στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε στη βιομηχανία είτε σε ακαδημαϊκές θέσεις.
Ο πρώτος κύκλος συνίσταται από ένα σύνολο μαθημάτων κορμού, που παρέχουν τις βασικές γνώσεις κατά τα τρία (3) πρώτα έτη σπουδών. Σκοπός των μαθημάτων κορμού είναι η απόκτηση της απαραίτητης, θεωρητικής και πρακτικής, γνώσης σε διάφορα θέματα της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και της Ενέργειας, έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των κατευθύνσεων σπουδών κατά τον δεύτερο κύκλο μαθημάτων επιλογής.
Κατά το 5ο και το 6ο εξάμηνο, οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα ελεύθερης επιλογής δύο (2) μαθημάτων, ανά εξάμηνο, από τους τομείς εξειδίκευσης που υποστηρίζονται από το Τμήμα. Κατά τον πρώτο κύκλο, οι φοιτητές επιπροσθέτως έχουν την υποχρέωση εγγραφής σε δύο (2) μαθήματα Αγγλικής, τα οποία βαθμολογούνται με χαρακτηρισμό «επιτυχία» – «αποτυχία», δεν έχουν μονάδες ECTS και δεν συμμετέχουν στην διαμόρφωση του βαθμού Διπλώματος.
Ο δεύτερος κύκλος αφορά τα επόμενα δύο έτη σπουδών (Δ’ και Ε’) και περιλαμβάνει μαθήματα επιλογής. Εκτός από αυτά τα μαθήματα, οι φοιτητές μπορούν να παρακολουθούν και ορισμένα διατμηματικά μαθήματα επιλογής από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.
Το δέκατο εξάμηνο είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
Επιπροσθέτως, όλοι οι φοιτητές μπορούν να πραγματοποιήσουν δίμηνη Πρακτική Άσκηση, η οποία είναι προαιρετική και πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι φοιτητές αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στην πρακτική από το 3ο έτος και μέχρι το πέρας των σπουδών τους. Η τήρηση της διαδικασίας πραγματοποιείται εξολοκλήρου από το κεντρικό Γραφείο Πρακτικής (www.pa.uth.gr) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Εν κατακλείδι, ο σχεδιασμός του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ικανοποιεί τρία βασικά χαρακτηριστικά:
- Εστίαση της μελέτης σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων,
- Απόκτηση γνώσης κατά λογική αλληλουχία, και
- Εμπέδωση της βασικής γνώσης πριν την εξειδίκευση.
Για την απόκτηση του διπλώματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών απαιτούνται 300 ECTS ως εξής:
- Επιτυχής παρακολούθηση σαράντα πέντε (45) μαθημάτων (270 ECTS),
- Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας (30 ECTS).
Βαθμολόγηση Μαθημάτων – Βαθμός Διπλώματος
Η επίδοση των φοιτητών σε κάθε μάθημα, βαθμολογείται στην κλίμακα «μηδέν» – «δέκα» (0 – 10), με ελάχιστο βαθμό επιτυχίας το πέντε (5) και άριστα το δέκα (10), και καταχωρείται στην ηλεκτρονική Γραμματεία από τον διδάσκοντα.
Βαθμολογία μαθήματος που έχει κατατεθεί στην Γραμματεία του Τμήματος δεν δύναται να μεταβληθεί παρά μόνο με απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος μετά από αιτιολογημένη αίτηση του διδάσκοντα.
Για τον υπολογισμό του Βαθμού του Διπλώματος, ο βαθμός κάθε μαθήματος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή βάρους τις αντίστοιχες ECTS του και το άθροισμα των επιμέρους γινομένων διαιρείται με το άθροισμα των ECTS όλων των μαθημάτων. Η Διπλωματική Εργασία λογίζεται ως μάθημα με 30 ECTS. Αναλυτικότερα, έχουμε ότι:
Βαθμός Διπλώματος = Σ(Βαθμός Μαθήματος * ECTS Μαθήματος) / Σ(ECTS Μαθημάτων)
Ο χαρακτηρισμός επίδοσης του διπλώματος, βάσει του τελικού βαθμού, έχει ως ακολούθως:
Χαρακτηρισμός Επιδόσεως | Επιτευχθείς Βαθμός |
---|---|
«Καλώς» | 5 <= Βαθμός Διπλώματος <= 6.49 |
«Λίαν Καλώς» | 6.5 <= Βαθμός Διπλώματος <= 8.49 |
«Άριστα» | 8.5 <= Βαθμός Διπλώματος <= 10.00 |
Μαθήματα Προπτυχιακών Σπουδών
Τα μαθήματα του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα, όπου εικονίζονται τα μαθήματα, οι ώρες διδασκαλίας και οι μονάδες ECTS τους (με την μορφή M Ώρες Διδασκαλίας/ECTS), ανά εξάμηνο. Τα μαθήματα επιλογής εμφανίζονται στο συνιστώμενο εξάμηνο:
Διπλωματική Εργασία
Η Διπλωματική Εργασία εκπονείται κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξαμήνων σπουδών, δηλώνεται δε κατά προτίμηση στις αρχές του 9ου εξαμήνου σπουδών (ημερολογιακά), μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.
Η δήλωση εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας εκ μέρους του φοιτητή γίνεται με αίτησή του την οποία συνυπογράφει ο επιβλέπων και εγκρίνει η Συνέλευση του Τμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής έχει παρακολουθήσει επιτυχώς τουλάχιστον 180 ECTS μονάδες μαθημάτων.
Οι αιτήσεις εκπόνησης διπλωματικών εργασιών κατατίθεται από την έναρξη του εκάστοτε ακαδημαϊκού εξαμήνου έως και τη λήξη των δηλώσεων μαθημάτων.
Οι αιτήσεις παρουσιάσεων και οι παρουσιάσεις διπλωματικών εργασιών πραγματοποιούνται από την έναρξη των εξεταστικών περιόδων (Ιανουαρίου – Ιουνίου – Σεπτεμβρίου) έως και μία εβδομάδα μετά τη λήξη αυτών.
Αναφορικά με τις διπλωματικές εργασίες, ισχύει ο Κανονισμός Διπλωματικών Εργασιών και το Υπόδειγμα Συγγραφής Διπλωματικής Εργασίας σε μορφή Word ή LATEX.
Δηλώσεις Μαθημάτων
Στην αρχή εκάστου εξαμήνου οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση μαθημάτων σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από τη Γραμματεία.
Οι κανόνες δήλωσης μαθημάτων ανά έτος εισαγωγής αναφέρονται στους παρακάτω συνδέσμους:
Αντιγραφή
Διαδικασία
1. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί αντιγραφή, είτε σε τελική εξέταση είτε σε ενδιάμεση εξέταση, είτε σε παραδοτέα / εργασίες, ο υπεύθυνος διδάσκων του αντίστοιχου μαθήματος έχει τη δυνατότητα να αναφέρει το γεγονός εγγράφως στη Γραμματεία του Τμήματος, επισυνάπτοντας στην αναφορά του και το σχετικό αποδεικτικό υλικό. Πριν την αναφορά ο διδάσκων θα πρέπει να έχει πεισθεί πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας για την αντιγραφή και να έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να την τεκμηριώσει.
2. Η αναφορά διαβιβάζεται σε αρμόδια επιτροπή, η οποία θα καθοριστεί από την Συνέλευση Τμήματος (Σ.Τ.). Η επιτροπή εξετάζει την αναφορά, τα συνυποβληθέντα τεκμήρια, ενώ καλεί σε ακρόαση τους εμπλεκόμενους. Εφόσον η επιτροπή, συνεκτιμώντας την αναφορά, τα τεκμήρια και την ακρόαση πεισθεί για την αντιγραφή, προετοιμάζει σχετική εισήγηση και εισάγει το θέμα προς συζήτηση και απόφαση στην Συνέλευση.
3. Η Συνέλευση του Τμήματος λαμβάνει την τελική απόφαση για την επιβολή ή μη ποινής, το είδος της οποίας καθορίζεται παρακάτω, στο κεφάλαιο “Διαβάθμιση Ποινών”. Η Γενική Συνέλευση διατηρεί το δικαίωμα να καλέσει τους εμπλεκόμενους για ακρόαση. Οι εμπλεκόμενοι ενημερώνονται για την εισαγωγή του θέματος στη Γενική Συνέλευση.
Φύση Ποινών – Διαδικαστικά Θέματα
Οι ποινές που επιβάλλονται για τις αντιγραφές είναι διοικητικής φύσεως, δηλαδή απλώς καθυστερεί η καταχώρηση βαθμών για το διάστημα της ποινής. Για ουσιαστικούς λόγους απονομής δικαιοσύνης, ο φερόμενος ως αντιγραφέας κατά τα άλλα διατηρεί το δικαίωμα να συμμετέχει στην εξέταση μαθημάτων, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στον ισχύοντα κανονισμό σπουδών του Τμήματος, αλλά και τον κανονισμό του εκάστοτε μαθήματος. Σε περίπτωση που εφεσιβληθεί η αρχική απόφαση-ποινή στα αρμόδια ανώτερα όργανα του Πανεπιστημίου, ισχύει η απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Πανεπιστημίου.
Η Γραμματεία του Τμήματος είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του αρχείου και την εφαρμογή των ποινών.
Κλιμάκωση Ποινών
1. Σε περίπτωση πρώτης αντιγραφής: μηδενισμός στο συγκεκριμένο μάθημα για δύο εξεταστικές, αυτή που αντέγραψε και την επόμενη. Σε περίπτωση που η αντιγραφή έγινε στην επαναληπτική εξεταστική, τότε α) εάν το μάθημα είναι υποχρεωτικό, χάνει το δικαίωμα να εξεταστεί στην επόμενη εξεταστική, β) εάν το μάθημα είναι επιλογής, χάνει ένα μάθημα από τον αριθμό που δικαιούται να εξεταστεί στην κανονική εξεταστική του επόμενου ακαδημαϊκού.
2. Σε περίπτωση δεύτερης αντιγραφής: όπως στο 1 και, επισπροσθέτως, απώλεια του δικαιώματος δήλωσης μαθημάτων στο επόμενο εξάμηνο.
3. Σε περίπτωση τρίτης αντιγραφής: όπως στο 1 και, επιπροσθέτως, απώλεια του δικαιώματος δήλωσης μαθημάτων για τα επόμενα δύο εξάμηνα και παραπομπή στη Σύγκλητο με το ερώτημα της διαγραφής.
Προγράμματα Σπουδών
Παρακάτω αναφέρονται τα Προγράμματα Σπουδών ανά έτος εισαγωγής: